Bacalaureat 2012: analize fara solutii si forme fara fond

iulie 2012. O noua sesiune a bacalaureatului starneste, pentru al doilea an consecutiv, discutii aprinse pe tema rezultatelor deosebit de slabe. Dupa dezastrul din 2011 si anul acesta peste jumatate din candidatii inscrisi nu au promovat examenul. Unii dau vina pe camerele video din salile de clasa, altii pe subiectele prea dificile, altii pe cadrele didactice si lista poate continua. In Romania, fiecare cu ce il doare. Insa, ca de fiecare data, adevarul este undeva la mijloc.

Daca e sa ma intrebati pe mine, as sune ca sistemul de educatie, in ansamblul sau, este principalul vinovat pentru rezultatele slabe obtinute in ultimii doi ani. Materia mult prea stufoasa, metodologiile care se modifica an de an dupa placul fiecarui ministru, incoerenta aplicarii unei reforme temeinice sau subiectele care nu sunt adaptate in functie de profil, sunt doar cativa factori.

Daca e sa ne uitam pe statistici, nu liceele teoretice au tras media nationala in jos, ci cele vocationale si tehnologice. Ministerul greseste prin faptul ca, din punctul de vedere al pregatirii, ii aliniaza pe acesti elevi cu cei de la profilurile teoretice. Pe parcursul liceului, prin prisma programei si a structurii pe care o urmeaza, acesti elevi nu sunt pregatiti, practic, pentru a face fata unor sesiuni de bacalaureat atat de dificile.

Dupa ce 4 ani studiezi mecanica, ingineria, frizeria sau comunicatiile, nu poti sa il stii pe Mircea cel Batran sau pe Stefan cel Mare la fel cum ii stie un socio-umanist. Si cad pe capete, ca mustele. Pentru absolventii de la filiera teoretica insa, nu prea se admit scuze. Se putea lua usor o nota de 7-8.

Dar, pe undeva, as indrazni sa spun ca cifrele releva realitatea in care ne aflam. Daca pana in 2011 nu se punea problema trecerii BAC-ului, ci cu cat treci BAC-ul, de doi ani situatia s-a schimbat. Elevii au ajuns sa munceasca pe branci pentru notele obtinute, iar asta nu e rau; abia ia sfarsit nebunia dosarelor si a mediilor exagerate. Insa, o exigenta crescuta a examenului de Bacalaureat trebuie sa fie insotita si de o reforma solida in intregul sistem de educatie.

Probabil, (re)infiintarea scolilor profesionale, subiectele diferentiate in functie de profil sau simplificarea materiei ar fi cateva dintre masurile care ar trebui luate cat mai rapid de catre reprezentantii MECTS. Pana atunci mai trece un an scolar iar noi ramanem cu analizele care, de la an la an, sunt din ce in ce mai ingrijoratoare.

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>